Till innehållet på sidan
/>/>
19 december 2018

Att kreativiteten ökar av att vistas utomhus vet du kanske, men vet du varför?

Även om vi på Daftö Resort är stolta över våra stugor och nyrenoverade och tematiserade konferenslokaler finns det inget som kan mäta sig med den bohuslänska naturen. Vi har bevittnat många idéer som föds till liv under öppen himmel och bestämde oss för att vi ville få det bekräftat, och lära oss mer om vad det är som påverkar detta.

– Det finns all anledning att tro att kreativiteten ökar av att vara utomhus, säger professor Klas Sandell.

Den bohuslänska naturen är något alldeles extra och när du konfererar hos oss vill vi att den ska nyttjas på bästa sätt. Forskning visar att det finns positiva effekter med att förlägga delar av sin konferens utomhus. Därför erbjuder vi en rad utomhusaktiviteter för en ultimat konferens i vacker kustmiljö. Men vad är det egentligen som gör att energin flödar bättre utomhus, att idéer väcks till liv och att grupper har lättare att sammanflätas?

Klas Sandell är professor i kulturgeografi och har forskat om friluftsliv, naturturism och utomhuspedagogik i 25 år, men även varit friluftslärare på folkhögskola i ett tiotal år.

– Det finns all anledning att tro att kreativiteten ökar av att vara utomhus och att möta det som inte bara är rätlinjigt och tillrättalagt utan som innehåller andra former och upplevelser än de vanliga, säger han.

Att man använder ett bredare register av sinnesupplevelser är en aspekt som ofta lyfts fram som en fördel av att vistas ute i naturen. Med den vackra miljö som Kosterhavet och den bohuslänska kusten kan erbjuda stimuleras du lite extra och det finns många fördelar med att kombinera inne med ute.

– Det är vanligt att peka på en mängd olika typer av fördelar och de rör särskilt naturpräglade landskap. Sedan kan själva miljöombytet från att vara inomhus till utomhus göra det enklare att mentalt ta några steg tillbaka och se saker i ett större sammanhang, säger Klas Sandell.

I vårt konferenskoncept på Daftö är utomhusupplevelsen en naturlig del i vistelsen, om man så önskar. Vi har arbetat för att skapa en miljö där man kan ladda batterierna, stärka teamet eller söka inspiration. Med flera utomhusaktiviteter kan vi erbjuda en oslagbar kombination av nyrenoverade möteslokaler och unika upplevelser med den vackra skärgården som scen.

– Jag skulle säga, både som konferensarrangör och som konferensdeltagare, att jag föredrar en kombination av inomhus och utomhus. Dels för att själva växlingen kan ha en stimulerande effekt. Dels för att vissa moment, som ett mer öppet reflektionsmoment som ett ”walk and talk”, med fördel kan läggas utomhus, säger professor Klas Sandell och fortsätter:

– Det är en positiv utmaning att inför en konferens leta upp de moment och teman som konferensen vill ta upp och som kan förläggas utomhus och därigenom kunna "växlas upp" pedagogiskt för att ge bättre och mer långsiktiga resultat, avslutar Klas Sandell.

Till toppen på sidan