Lyfte frågan om sänkt arbetsgivaravgift för unga inför riksdagsmän

Moderata riksdagsledamöter från bland annat skatteutskottet och företagarrådet deltog. Flera företagare var med och lyfte olika frågor. Lena Kempe pratade om hur viktigt det är att sänka arbetsgivaravgiften för unga. Hon är övertygad om att det skulle medföra att fler ungdomar får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, vilket skulle resultera i ett flertal positiva effekter för samhället.
Att Sverige dessutom är sämst i hela EU när det gäller ungdomsarbetslösheten talar sitt tydliga språk. I februari i år var nämligen 25,1 procent av Sveriges ungdomar i åldersgruppen 15-24 år arbetslösa, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Genomsnittet i EU vid samma tidpunkt var 14,6 procent. I Norge var siffran 11,8 procent (källa: Trading Economics).
Något måste göras.
- En ökad arbetslöshet bland unga medför stora negativa konsekvenser.
- Det handlar inte bara om uteblivna skatteintäkter, utan även om kostnader för bidrag och andra stödåtgärder, som måste sättas in. Genom att sänka arbetsgivaravgiften och på så sätt minska arbetslösheten, kan vi även minska dessa kostnader. Tack vare detta kan vi också omfördela resurser till andra eftersatta områden som exempelvis utbildning, vård och infrastruktur, säger Lena Kempe.
Vad som också motiverar en sänkning av arbetsgivaravgiften för unga är att företagen behöver lägga mer kraft och resurser i form av handledning på denna grupp, jämfört med vad de behöver göra med äldre personer.
En sänkt arbetsgivaravgift för unga skulle göra stor skillnad och skapa incitament för oss företagare att fortsätta anställa yngre medarbetare i stället för de som är erfarna och inte behöver stöd för att komma igång.
Andra ämnen som togs upp av andra företagare under dagen var:
- Svårigheten för mindre företag att få externa ledamöter i styrelsen efter förändrade ersättningsregler i kombination med att styrelseledamöter har ett personligt ansvar för eventuella skatteskulder.
- Momsproblematiken kopplad kring lokalhyror. Nuvarande momsregler försvårar för föreningar och företag inom vård, skola och omsorg att hitta lokaler. Om en fastighetsägare väljer att hyra ut en lokal som är momsad till en omomsad verksamhet finns risk för att momsavdrag för renoveringar i upp till tio år måste återbetalas.
- Avdragsbegränsningar för företags lånekostnader måste ändras. Bankerna kräver att lånen i en koncern samlas i ett bolag vilket gör att avdragen begränsas. Samtidigt vill lagstiftarna att det ska vara skatteneutralt att driva verksamheter som en koncern. Dagens regler måste ses över för att inte hämma investeringar.
Riksdagsledamöterna kände igen frågeställningarna och instämde i problematiken. Frågan om styrelseledamöters personliga företrädaransvar för skatter kommer att tas upp i en proposition senare i vår och andra frågor kommer Moderaterna att arbeta vidare med.