Till innehållet på sidan
/>/>
24 oktober 2019

Sensationell Upptäckt utanför Daftö Resort

Historiens vingslag känns tydligare än någonsin på Daftö Resort när marinarkeologer nu hittat vrakdelar från vad som troligen är ett av Karl XII:s krigsskepp

- Det är en väldigt häftig upptäckt, även om vi alltid vetat att historiska havsäventyr pågått här. Kapare, skepp och pirater är en del av vår historia och vår identitet, säger Lena Kempe, VD för Daftö Resort.

Flera medier har rapporterat om att vrakdelar till vad som troligen är en av Karl XII:s krigsskepp är funna precis utanför gästhamnen på Daftö Resort. Ett team av marinarkeologer har sedan i förra veckan arbetat med att dokumentera skeppet. En av de funna vrakdelarna – en kula – påvisar att skeppet är ett fynd från den svenska krigsmakten under 1700-talet. Teorin som marinarkeologerna har om skeppet är att det varit i strid men sedan sänkts av besättningen själv för att inte tas över av fienden. Snart kommer marinarkeologerna troligen att kunna avgöra exakt vilken svensk galär som ligger på djupet utanför resorten.

Daftö Resort - med äventyr och pirater i fokus - har byggt sitt tema kring de historiska händelserna som utspelade sig i vattnet på 1700-talet utanför den nuvarande semesteranläggningen. Sedan tidigare har det varit känt att sjöröveri under kronans flagg pågick där, med syfte att stärka kronan. I slaget vid Dynekilen, strax norr om Strömstad, besegrades Karl XII svenska flotta av Norges Peter Wessel Tordenskjold.

”Att ett av skeppen som sänktes har hittats precis utanför resorten är såklart sensationellt, speciellt eftersom det stämmer så bra in på vår kaparhistoria”, säger Lena Kempe. Daftös kaparhistoria berättar hur några av de svenska kaparna kom undan fienden och att det är de, Kapten Svartkrut och hans besättning, som fortsatte sina äventyr på Daftö.

”Skeppet som ligger här på havets botten har troligen använts för att försvara Strömstad. Nu är det upp till oss att försvara och berätta dess historia. Pirater och havsäventyr är en viktig del av vår identitet på Daftö Resort, och fyndet stärker det. Det ska bli spännande att följa vad som mer hittas här. Vi vill såklart göra vad vi kan för att uppmärksamma och berätta om den spännande lokalhistorien för allmänheten”, avslutar Lena Kempe, VD på Daftö Resort.

Läs mer om upptäckten i artikeln i Strömstad Tidning

Till toppen på sidan