Till innehållet på sidan
/>/>
Göra

Fiske i Bohuslän

Det finns många anledningar till att sportfiskare, inbitna såväl amatörer, beger sig till Bohuslän för fiske. De vackra vyerna, de många boendealternativen längs havskanten och de fina förutsättningarna för fisk som nappar.

Havsöring, makrill och torsk hör till de vanliga arterna du kan få på kroken, men det finns även mer udda arter.

Utgå från Daftö - boende med närhet till fiske

Om Daftö blir din utgångspunkt kan du t.ex. följa havskanten norrut mot Starekilen för bra fiskevatten för Öring. Vill du byta miljö kan vi rekommendera att ta bilen till Resö eller ut på öarna utanför Daftö. Här kan du fiska från havskanten eller vada ut en bit i havet. Har du med egen båt finns båtplatser att lägga till vid.

På Daftö kan du bo i stuga, hotellrum, i gästhamn eller på camping om du reser hit med egen husbil eller husvagn. På resorten finns restauranger för mat och dryck där fiskedagen kan startas eller avslutas. Bilen parkeras precis intill boendet och väljer du att bo i stuga finns kök för dig som hellre vill tillaga och äta måltiderna där.

Fiske med handredskap

Var noga med att läsa på om fiskarten och området du ska fiska i för att följa reglerna som finns. Fiske med handredskap är fritt i Sveriges kustvattenområde och i Strömstad kommun är det även fritt fiske med handredskap i Strömsån och de kommunala delarna av Strömsvattnet (upp till Rörvik)

Här kan du läsa mer om vad som gäller för fiske i Strömstad

Hummerfiske och räktrålning på Kosterhavet

Från Daftös utflyktsbrygga kan du stiga på en båt som tar dig ut på Kosterhavet i jakt på havets svarta och rosa guld – räkor och humrar. Måndagen efter den 23 september startar hummerfisket och då kan du åka med på en båttur där vi drar upp tinor tillsammans med lokala fiskare. Under båtturen serveras kaffe och smörgås och turen kostar 1395 kr per person. Minst 2 personer och max 6 personer. Önskar man köpa med sig hummer tillkommer en kostnad för det. Räktrålningen kan genomföras varje vecka måndag till onsdag. Vi möter upp en trålare och tar ombord och äter räkorna som är precis så färska de kan bli. Turen genomförs för grupper om minst 15 personer och kostar 655 kr per person.

Bra att veta om fiske på Västkusten

Havsöring

Att tänka på vid havsöringsfiske

Havsöring får fiskas från 1 april till 30 september. För att behålla fisken du får upp behöver den vara 45 cm lång, behåll inte mer fisk än du konsumerar. Får du upp mer än det släpper du varsamt tillbaka dem i havet igen. 

Makrill

Att tänka på vid makrillfiske

I månadsskiftet maj till juni börjar stimmen anlända till västkusten men beroende på havstemperaturen kan de komma in tidigare eller senare. För att behålla en makrill du får upp behöver den vara minst 20 cm lång. Makrillen söker föda i stim nära vattenytan och lever i den fria vattenmassan. Detta är en fisk som ger järnet när den känner att krokens stål greppat tag i den.

Torsk

Att tänka på vid torskfiske

Torsk får fiskas mellan 1 april till 31 december. Torsken behöver vara minst 30 cm för att du ska få behålla den. Den trivs på ett djup ner till 200 meter och det är endast under leken som de simmar i de övre vattenlagren för att jaga bytesdjur.

Till toppen på sidan