Upplev Koster

Det är tyst. Junimorgon. Klockan är strax innan sex. Långt bort hörs dunket från en snipa på väg ut. Havet ligger spegelblankt. Solen värmer sakta upp klippor, sandstränder och bryggans vindpinade virke. En perfekt morgon på Koster. 

Men det kunde lika gärna vara lunchtid eller varför inte kväll, frostnupen höstdag, vinterstorm eller kanske vårens första dagar i mars. Kosteröarna kan man besöka närsomhelst under året och ändå bli lika trollbunden och fascinerad av de två öarnas unika natur och speciella atmosfär.

Kosteröarna består av Syd- och Nordkoster samt hundratals små kobbar, skär och holmar runtomkring. De drygt 300 året-runt-boende kan skryta med att de lever på Sveriges västligaste bebodda plats. Dessutom på en av de mest solsäkra. 

Nordkoster är den mindre av öarna. Här är stigarna många och vackra, så bästa sättet att ta sig fram är till fots. Badställen finns det gott om. 

Missa inte utsikten från Kosters fyrar på berget Högen. Fyrarnas historia är dock inte lika vacker som utsikten. De byggdes för att varna skepp för de farliga grunden utanför, men fyrljusen satt för högt. Vid god sikt trodde kaptenerna att det var stjärnor de såg och när molnen gick lågt syntes de inte - så skeppsbrotten blev många innan nya fyrar byggdes på Ursholmen och Malören. 

Sydkoster är dubbelt så stor som Nordkoster. Här kan du hyra cykel, men det är faktiskt inte större än att du kan promenera. Missa inte heller utsikten från Valfjäll eller den pittoreska fiskehamnen Brevik.

Båt och färja till Koster
På tisdagar och torsdagar v.26-33 avgår båtturer till Koster från Daftös egna brygga och stannar vid Ekenäs brygga på Sydkoster, nära till Rörvik badstrand, restauranger och kiosk. Här finns även det nybyggda Naturum där du kan lära dig allt om Kosters nationalpark. 

Du kan även ta färjan från Strömstads centrum ut till Koster. Biljetter kan du köpa ombord eller på kajen innan avgång. Här hittar du priser och tidtabeller

Upplev Kosteröarna med cykel
Att cykla på Sydkoster är ett trevligt nöje för hela familjen. Ön  (8 km2) är så gott som bilfri och du kommer troligen bara möta flakmopeder och andra cyklister. För den som tar Kosterfärjan ut över dagen och inte vill ta med egen cykel så finns cykeluthyrare vid angöringsbryggorna. Låt sedan däcken rulla fram längs grusvägarna och ta dagen som den kommer. Packa gärna med matsäck eller proviantera i mataffären mitt på ön, vill man bara njuta och cykla runt med lätt packning så finns det trevliga restaurangerna längs vägen.

Boende på Koster
På Koster finns alltifrån camping och stugor till pensionat och hotell. Den som vill tälta kan göra det på naturcampingen nära Vettnet på Nordkoster. Detta är den enda tillåtna tältplatsen på öarna.

Kombinera ett besök till Koster med piratäventyr och boende på Daftö Resort, i stuga eller på campingtomt.

Boka båttur till Koster

Båten avgår från Daftös brygga tisdagar och torsdagar vecka 26-33. Kontakta receptionen för bokning av båtturen senast dagen innan. 0526-26040 eller info@dafto.se. Under resten av året går båten från Strömstads centrum. 

Maila receptionen för bokning

Boka båttur till Koster

Båten avgår från Daftös brygga tisdagar och torsdagar vecka 26-33. Kontakta receptionen för bokning av båtturen senast dagen innan. 0526-26040 eller info@dafto.se. Under resten av året går båten från Strömstads centrum. 

Maila receptionen för bokning