Till innehållet på sidan
/>/>
Göra

Upplev Kosterhavets skärgård och öar

Båttur till Koster från Daftö

Sommartid går båten från Daftös utflyktsbrygga till Ekenäs brygga på Sydkoster, en bra utgångspunkt för en upplevelserik dag på Koster och vi är tillbaka på Daftö lagom till middagstid, ca 15:50.

Boka båtturen

Kosteröarna kan man besöka när som helst under året och bli lika trollbunden och fascinerad av de två öarnas unika natur och speciella atmosfär. Kosteröarna består av Sydkoster och Nordkoster samt hundratals små kobbar, skär och holmar runtomkring.

De drygt 300 året-runt-boende kan skryta med att de lever på Sveriges västligaste bebodda plats. Dessutom på en av de mest solsäkra.

Nordkoster är den mindre av öarna. Här är stigarna många och vackra så bästa sättet att ta sig fram är till fots. Badställen finns det gott om och du väljer om du vill bada från natursköna stränder eller bryta den klarblå vattenytan från någon vacker klippa.

Sydkoster är dubbelt så stor som Nordkoster. Här kan du hyra cykel eller promenera runt och uppleva fina utsiktsplatser, pittoreska fiskehamnar och ombyggda sjöbodar med läckerheter från hav och land när hungern smyger sig på.

Ursholmen och fyrarnas historia är dock inte lika vacker som utsikten du kan uppleva därifrån. De byggdes för att varna skepp för de farliga grunden utanför, men fyrljusen satt för högt. Vid god sikt trodde många kaptener att det var stjärnor och när molnen gick lågt syntes de inte – så skeppsbrotten blev många innan nya fyrar byggdes upp.

Härifrån har Evert Taube hämtat mycket inspiration. Under sommaren är det din tur att inspireras genom att uppleva en eller flera båtturer som avgår från Daftös utflyktsbrygga. I några turer ingår mat och mer intressant historia från vår skärgård. Under vår, vinter och höst kan du ta dig ut till Koster med båt från Strömstads centrum. Ta reda på vilken båttur som passar dig och ditt resesällskap bäst och boka båtturerna via receptionen.

Båtturer från Daftö

Båt och färja till Koster

På torsdag v.24 och varje tisdag och torsdag i v.25-32 avgår båtturer till Koster från Daftös egna brygga och stannar vid Ekenäs brygga på Sydkoster, nära till Rörvik badstrand, restauranger och kiosk. Här finns även det nybyggda "Naturum" där du kan lära dig allt om Kosters nationalpark. Du kan även ta färjan från Strömstads centrum ut till Koster. Biljetter kan du köpa ombord eller på kajen innan avgång.

Upplev Kosteröarna med cykel

Att cykla på Sydkoster är ett trevligt nöje för hela familjen. Ön är så gott som bilfri och du kommer troligen bara möta flakmopeder och andra cyklister. För den som tar Kosterfärjan ut över dagen och inte vill ta med egen cykel så finns cykeluthyrare vid angöringsbryggorna. Låt sedan däcken rulla fram längs grusvägarna och ta dagen som den kommer. Packa gärna med matsäck eller proviantera i mataffären mitt på ön, vill man bara njuta och cykla runt med lätt packning så finns det trevliga restaurangerna längs vägen.

Koster runt med Elbuss

När du bokar Kostertur från Daftö Resort rekommenderar vi att ni följer med Kosterguiden på en guidad tur i elbuss.
De berättar en intressant och inlevelserik historia om öarna. Turen tar ca 1,5 timma. Kan bokas till när du bokar Kosterturen. 

Boende på Koster

På Koster finns alltifrån camping och stugor till pensionat och hotell. Den som vill tälta kan göra det på naturcampingen nära Vettnet på Nordkoster. Detta är den enda tillåtna tältplatsen på öarna. Kombinera ett besök till Koster med piratäventyr och boende på Daftö Resort, i stuga eller camping.

Till toppen på sidan