Personal

Daftö Resort laddar för sommaren och kan återigen rekrytera över 130 säsongsanställda

Nu laddas det för fullt för en sommarsäsong på Daftö Resort bland tång, salt och pirater.

Personalen är en viktig del av upplevelsen på Daftö och vi har alltid varit stolta över att kunna erbjuda säsongsanställning till över 150 personer säger Mia Kempe HR-chef för Daftö Resort.

Inför förra årets sommarsäsong var det beräknade personalantalet ännu högre men med en stängd nöjespark och hårda restriktioner under hela våren blev antalet anställningar betydligt färre. 

För Daftö som tidigare hade 70% utländska gäster är det fortfarande en utmanande tid. Förra året upptäckte många Svenska gäster både Strömstad och camping och stugsemester som semesterform. Det upplevs både tryggt och enkelt när du tar ansvar för ditt eget boende. 

Hoppas på ett öppet Daftöland i sommar
Det är att vi ser att det nu bokas på inför sommarsäsongen och att det kan bli möjligt att öppna nöjesparken Daftöland gör att vi nu vågar anställa säger Mia. -Det är väldigt roligt att vi i år kunnat anställa många unga sommarjobbare som förra året dessvärre inte fick chansen. 

Vi erbjuder en del personalboende men vill alltid rekrytera många talanger från vårt närområde förstås. Det är en stor fördel att kunna vara värd för hela vår plats. Vi är glada för att i många fall vara den första arbetsgivare man har. Ett förtroende vi värnar om och tillsammans ser vi till att ha kul på jobbet.  
Här jobbar vi med glädje. Och än är inte alla tjänster tillsatta så skicka ett mail till jobb@dafto.se om du inte har säsongens jobb klart än avslutar Mia. 

 

Annas Daftöresa

För tio år sedan arbetade Anna sin första sommar i Housekeepingteamet på Daftö Resort. Fram till 2013 spenderade hon somrarna i Strömstad och resten av året i Polen. Hon trivdes bra men hade inga planer på att flytta till Sverige permanent, planer som förändrades 2013. Anna träffade sin sambo och trivdes så bra att hon valde att stanna, tur var väl det! Idag 10 år senare är hon teamledare för gänget i Housekeeping och en riktig klippa för företaget.

Arbetet i Housekeeping är varierande, ingen dag är den andra lik. Den variationen har under 2020 helt klart nått nya nivåer. Det blev en vår och sommar med nya utmaningar och rutiner för att trygga upp för både gäster och medarbetare i att Daftö fortfarande är en trygg plats att vara på. Alla ytor gås igenom med noggrannhet och allt desinficeras. Du som varit på Daftö känner säkert till att det finns många lokaler och byggnader att hålla rena. 130 stugor, ett hotell med 12 rum, restauranger och andra offentliga lokaler, poolområde, konferensbyggnad, aktivitetslokaler, servicehus och reception. Under sommaren 2020 arbetade 15 personer i Housekeeping och dessa leddes av Anna. 15 personer från flera olika länder med olika språk. För att leda teamet pratade Anna polska, engelska, svenska och stöttade upp med kroppsspråk.

Hon står även för inköpen av städartiklar och är länken mellan hennes team och receptionen, för att informera om vilka stugor som är klara för incheckning av nya gäster.

Under årets högsommar kunde det vara 70-80 stugor att städa varje dag, från utcheckning kl 11 till incheckning kl 15. Olika team hade olika stugtyper som man lärde sig och kunde städa noggrant och snabbt i. Vi visste ju att gäster är på väg och vi vill att så många som möjligt kan komma in i sin stuga och starta äventyret så snart de är här. De underlättar arbetet för våra kollegor i receptionen och gör så att vi undviker onödiga köer på plats.

Du har arbetat här i 10 år, vad tycker du är det bästa med ditt jobb?

- Det känns inte som att jag åker till jobbet, mer som att jag åker till mitt andra hem. Jag trivs så bra och känner mig trygg här. Min familj bor i Polen så kollegorna här har blivit som min svenska familj. Sedan gillar jag variationerna i arbetet, man vet aldrig vad som väntar under arbetsdagen.

Idag den 7 december är det ”Städarnas dag” och vi vill skicka ett stort varmt tack till Anna, Camilla och alla de andra som arbetat i Housekeeping under året och som sett till att Daftö är en säker plats att vara på. Tack för allt ni gjort och gör!

En hjälpande hand som tacksamt har greppats

I tuffa tider är en hjälpande hand extra välkommet. När Turistrådet Västsverige sträckte ut sin var det en självklarhet för Daftö att tacksamt greppa den. Turistrådet har startat en åtta veckor lång onlineutbildning som 1-2 medarbetare per företag kan gå. Från Daftö passar Strömstadsborna Louise och Rosanna, på att kunskapsutveckla sig.
- Oron över vad som kommer hända har bytts ut mot hoppfullhet, säger Rosanna.

Ett kanonår var i sikte, sedan kom smällen

På Daftö planerades en hotellinvigning, en ny attraktion började bli klar i nöjesparken Daftöland och Bistron var redo att servera mat och dryck till både norska och svenska påskfirare. Rekryteringen av sommarpersonalen var i princip i mål och bokningsläget inför våren och sommaren spred känslan av att 2020 blir ett kanonår. Sedan kom smällen. Då drygt 60 % av gästerna är från Norge kom den dessutom väldigt hårt när Norge stängde sina gränser. För att rädda likviditeten krävdes kostnadsbesparingar, bland annat permitteringar och varsel.
- Det har varit och är en otroligt utmanande och tuff tid. Vi har under många år arbetat för att få ihop vårt fantastiska team av medarbetare och nu ligger allt fokus på att få tillbaka så många som möjligt av dem som vi tvingats varsla, säger Daftös VD Lena Kempe.

Turistrådet Västsverige stöttar regionens besöksnäring

Turistrådet Västsverige har startat en åtta veckor lång onlineutbildning som 1-2 medarbetare per företag kan gå. Kunskapen vässas hos de som deltar och Turistrådet finansierar 70 % av deltagarnas lönekostnader. Något som gör att Daftö och många andra företag i Västsverige kan behålla medarbetare. Två av de som förberett sig på att behöva lämna sin arbetsplats men som nu boostar sin kunskap för att vara ännu mer redo när krisen vänder är Rosanna och Louise. De båda arbetar i receptionen, Louise sedan oktober 2018 och Rosanna sedan januari 2019.
- Det känns väldigt fint att Turistrådet stöttar upp och hjälper oss i den här tuffa tiden. Jag var inställt på att behöva sluta nu i slutet av april men tack vare detta behöver jag inte det. Det är jag tacksam för och jag kommer göra allt för att bidra med det jag kan för att vi ska klara oss ur den här krisen, säger Rosanna.

Tillsammans gör vi Västsverige till en ännu tryggare plats att semestra på

Onlineutbildningen som genomförs under 8 veckor innehåller föreläsningar som genomförs av några av de bästa i branschen. Utbildningen började den 14 april, de första dagarna har varit givande och förväntningarna på de kommande dagarna är höga.
- Det är intressant och inspirerande att ta del av den kunskap och erfarenhet som föreläsarna delar med sig av.  Vi alla sitter i samma båt och tillsammans kan skapa bra förutsättningar till att göra Västsverige till en ännu tryggare plats att semestra på i sommar, säger Louise.

När utbildningen är klar, vad hoppas och tror ni att ni fått med er av den?
- Om man ska leta efter något positivt med krisen så lär vi oss inför kommande kriser, så att både företaget och vi som privatpersoner känner oss tryggare om och när det händer igen. Jag kommer ta till mig så mycket kunskap och erfarenheter jag kan och dela med mig av det till mina kollegor. Innan jag började på Daftö gick ledningsgruppen på Daftö en krishanteringsutbildning så flera scenarion har de övat på, men en sådan här kris hade ingen kunnat förutse, svarar Rosanna.
- Jag håller med i det och tror även att vi kommer leva lite annorlunda när detta är över. Jag hoppas i alla fall att man i detta läge förstått vikten i att gynna de svenska och framförallt lokala företagen. Kanske hushåller lite extra med ekonomin och värdesätter tiden med varandra ännu mer, säger Louise.

Daftö fortsätter leta efter liknande hjälp för fler medarbetare samtidigt som kostnadsbesparingar och en stor mängd åtaganden genomförts på anläggningen med anledning av Corona. Bland annat har upplevelsen anpassats efter myndigheternas restriktioner utan att kompromissa på tång, salt och äventyr.

Daftös VD Lena Kempe är en av föreläsarna

Den 28 april är det dags för Daftös VD Lena Kempe att föreläsa i Turistrådets onlineutbildning. Med 35 medarbetare under helår och mellan 160-200 personer under de tidigare somrarna som arbetar med att leverera värdskap i världsklass ska hon föreläsa om just det – värdskap. Värdskap är i fokus i alla föreläsningar under vecka 3 och tillsammans med Andreas Andersen, VD för Liseberg samt Janne Nilsson, VD för Skara Sommarland föreläser de kring ”Nöjesparker med service i fokus”.
- Det kändes självklart att greppa den hjälpande handen som Turistrådet sträckte ut mot oss företagare med den här onlineutbildningen. Och lika självklart var det att säga ja till att dela med mig av mina erfarenheter när jag fick frågan, avslutar Lena Kempe.

Bildtext: Rosanna Suarez är uppvuxen i Strömstad och började på Daftö i januari 2019. Louise Jonsson är uppvuxen i Leksand och flyttade till Strömstad sommaren 2018, i oktober samma år började hon på Daftö. 

Maddes Daftöresa

När Madelene Lidberg (Madde) gick på teaterprogrammet i Uddevalla blev hon tipsad om att söka säsongsjobb som pirat på Daftö. Under själva jobbsökardagen fanns även möjlighet att söka andra tjänster så hon passade på att söka jobb inom restaurang. Idag, åtta år senare, är Madde heltidsanställd och restaurangansvarig för Restaurang Packhuset.

Under påsken 2012 gjorde Madde sin allra första dag i Packhuset. Till en början kombinerade hon jobbet med att plugga klart sitt sista år på gymnasiet.

- Jag började som 18-åring med att diska i Packhuset. När jag tog studenten fortsatte jag att säsongsjobba på Daftö. Jag älskade verkligen miljön och ville hela tiden utvecklas. Efter några år fick jag möjlighet att bli hovmästare, och det tackade jag såklart ja till.

Idag är Madde heltidsanställd och restaurangansvarig för Restaurang Packhuset. Hon har hand om allt vad gäller matsal, gästers önskemål, menyer och rekrytering av restaurangpersonal.

Vad är ditt bästa minne från din tid som säsongsanställd?

- Som säsonganställd kan man få möjlighet att bo i personalbyn på Daftö. Jag minns att varje dag var otroligt kul. Det var bara att öppna dörren så fanns det alltid någon eller några som var redo att hitta på roliga äventyr!

Vi är väldigt glada över att Madde varit en del i vårt team här på Daftö i så många år och vi hoppas att det blir många fler. 

Amandas Daftöresa

Amanda Koponens resa mot att bli aktivitetsansvarig på Daftö började precis som för många andra, genom en säsongsanställning. I Amandas fall som skådespelare.
- Att se glädjen hos barn som första gången får träffa en pirat är oslagbart.

När Amanda utbildade sig på Performing Arts School i Göteborg blev hon tipsad av sina klasskompisar att söka jobb på Daftö. Hon tyckte att det verkade spännande och sommaren 2016 började hon sin säsongsanställning som skådespelare och showartist hos oss.

- Somrarna på Daftö innehöll allt man kan tänka sig. Ett roligt jobb med varierade arbetsuppgifter, en härlig stämning utanför jobbet och inte minst att befinna sig på fantastiska västkusten med allt vad det innebär.

Idag är Amanda heltidsanställd och aktivitetsansvarig. Det innebär att hon planerar, projektleder och genomför alla piraternas aktiviteter, både på Daftöland och på resorten.

Vilket är ditt bästa minne från din tid som säsongsanställd?
- Ett extra roligt minne från när jag var säsongsanställd var sommaren 2018 när ett åskoväder närmade sig. Jag spelade ”den onda” i teatern, och i samma ögonblick som jag gjorde entré på scenen slog en blixt ner i närheten av Daftöland. Min entré blev ackompanjerad av världens åskdunder!

Vi är väldigt glada och stolta över det jobb Amanda gör och över de äventyrliga upplevelser som hon och hennes team - piraterna - skapar för våra gäster. 

Visa fler nyheter